I dette kurset lærer du hvordan du skal utrede statlige tiltak. Et godt beslutningsgrunnlag er viktig for å kunne velge tiltak til beste for samfunnet. Kurset viser deg hvordan du kan besvare de seks spørsmålene i utredningsinstruksen. Kurset er utviklet av Direktoratet for økonomistyring (DFØ). Kurset er for alle statsansatte.
Fakta om kurset
- Kurset er for alle som jobber i statsforvaltningen, og er gratis. Kurset passer godt for deg som ønsker å lære mer om å utrede statlige tiltak.
- Kurset leder deg gjennom samtlige av de seks spørsmålene i utredningsinstruksen, steg for steg. Du får praktiske tips, eksempler, korte videoer og veiledning om mulige fallgruver. Hvert spørsmål avsluttes med en quiz der du kan sjekke om du har forstått innholdet i kurset.
- Hvor lang tid du bruker på å ta kurset vil avhenge av hvor mye erfaring du har med å utrede statlige tiltak. Kurset vil kunne ta opptil 3 timer.
- Vi anbefaler at du også tar kurset «For enkelt? – en innføring i forenklet analyse».
- Kurset er utviklet av Direktoratet for økonomistyring (DFØ) i samarbeid med Menon og Norsk Interaktiv.
- Alle som fullfører kurset får et kursbevis.
Faglig innhold
- I dette kurset lærer du hvordan du skal utrede statlige tiltak for å få et godt beslutningsgrunnlag. Målet med gode beslutningsgrunnlag er å få mest mulig velferd for fellesskapets ressurser.
- Utredningsinstruksen har tydelige krav til hvordan statlige ansatte skal sørge for et godt beslutningsgrunnlag. Et viktig prinsipp er at jo større tiltaket er, desto grundigere skal de seks spørsmålene i utredningsinstruksen besvares.
- Etter endt kurs skal du kunne gjennomføre en minimumsanalyse, en forenklet analyse og en enkel samfunnsøkonomisk analyse.
Learning Tools Interoperability (LTI)
Virksomheter som ønsker det, kan opprette en LTI-forbindelse mellom kurset og eget LMS. Nødvendig informasjon for dette finnes i skjemaet under:
URL til informasjonskapsel (Cartridge URL) | https://kurs-laeringsplattformen.dfo.no/enrol/lti/cartridge.php/15/256a89071deb1b1ea75217551dc49762/cartridge.xml |
Hemmelig streng (Shared secret) | YiqEGeMhGII4MuV3HgumyBFXJ155zHJk |
Forbrukernøkkel (Consumer key) | DIFI EKSTERN |
RegistreringsURL | https://kurs-laeringsplattformen.dfo.no/enrol/lti/proxy.php/15/26f8c08b7c0e722cd94605825903f0eb/ |
OppstartsURL | https://kurs-laeringsplattformen.dfo.no/enrol/lti/tool.php?id=15 |
Kunne tenkt meg at dere også hadde med noe om krav til utredning for (større statlige) tiltak som følger KS-metoden
Jevnt over bra kurs, men noen mindre kommentarer: Ift. spm. 1 og målsetninger synes jeg kurset er for svakt i å sette føringer om at mål bør være SMART'e. Ifm. spm. 2 påpekes det i kurset at det bør beskrives flere tiltak og bredde i tiltakene, nærmest for sin egen del. Målet om å finne fram til tiltak som har en reell innvirkning og effekt på årsakene til problemet kommer ikke tydelig nok fram. Ift. spm. 4 del 1 savner jeg henvisning til interessentanalyser som viktig for å kartlegge og kategorisere interessenter. Ift. spm. 4 del 1 poengterer kurset viktigheten av å tallfeste konsekvenser. Tilfeldige tall kan ofte forvirre mer enn klargjøre, så tall med hensiktsmessig måleverdi som kan sammenlignes med noe må være poenget her, og det er ofte bedre å gjøre det før man verdisetter til kroner. Generelt tenker jeg kurset kan være enda tydeligere på å involvere relevant fagkompetanse i utarbeidelse og vurdering av tiltak, da en utredningsansvarlig sjelden har tilstrekkelig kompetanse selv, ikke engang i minimumsanalyser. Mitt inntrykk er at alt for mange utredninger ender opp med mangelfulle tiltak og konsekvensvurderinger pga. manglende kompetanse.
Kurset sluttet på 99% og side 103 av 104. Ikke mulig å se siste side.