Hensikten med kurset er å tydeliggjøre medarbeiderrollen og avklare handlingsrommet for styring og ledelse. Du vil lære mer om hvordan medarbeidere kan ta et mer aktivt medarbeiderskap og hvordan både ledere og medarbeidere kan bli bedre til å lede seg selv. Du vil også dykke dypere i begrepet tillit og de ulike tillitsrelasjonene vi opplever som offentlig ansatte
Innhold i kurset
Medarbeiderskap handler om hvordan vi forholder oss til arbeidsoppgaver, kollegaer og leder. En viktig del av et aktivt medarbeiderskap er å kunne jobbe selvstendig og utvikle seg selv. Disse ferdighetene kalles selvledelse. Når du får stor selvstendighet i jobben, blir evnen til selvledelse avgjørende for å ivareta ansvaret. Men medarbeiderskap kan ikke utvikles alene, det må utvikles i samarbeid med et lederskap. Ledere må gi autonomi, og medarbeidere må ivareta autonomien. Nøkkelen for å få til dette er tillit.
I hver modul vil du bli utfordret til å vurdere og reflektere over egen praksis, og i noen av modulene vil du få presentert verktøy og øvelser som vil hjelpe deg med å forbedre og endre praksis.
Oversikt over kursets moduler:
- Tillit er nøkkelen
- Hvordan tar du aktivt medarbeiderskap?
- Hvordan blir du bedre på selvledelse?
- Myndiggjørende ledelse og myndiggjorte medarbeidere
Fakta om kurset
- Kurset egner seg til å gjennomføre både individuelt og i team.
- Kurset består av fire fagmoduler, pluss innledning og avslutning.
- Hver modul starter med en film på mellom 15-20 minutter der en fagekspert eller forsker introduserer temaet.
- Det er fri navigasjon i kurset, og du kan velge hvilke moduler du ønsker å ta.
- Hvis du tar kurset alene, vil det ta ca. 1,5–2 timer å gjennomføre hele kurset, inkludert tid til refleksjon. Hvis dere tar kurset sammen som team, vil det kunne ta lengre tid. Se forslag til gjennomføring i team lenger ned i teksten.
- Hvordan du bruker verktøyene og øvelsene som kan bidra til å styrke medarbeiderskapet og lederskapet blir forklart i filmer.
- Du kan laste ned verktøyene fra kurset.
Om utvikling av kurset
Kurset er utviklet av DFØ. Innholdet i filmene, verktøyene og metodene som ligger i kurset er produsert av fagekspertene og forskerne du møter i kurset, eller i samarbeid med dem.
Tekniske krav for å bruke kurset
- Kurset krever pålogging. Hvis du ikke allerede har opprettet en bruker, klikk på knappen Ta kurset, og benytt funksjonen Ny bruker? Registrer deg som du finner nederst på innloggingssiden.
- Hvis du ikke gjennomfører kurset i én omgang og må gå fra kurset, er det viktig at du logger deg ut av Læringsplattformen. Du kan fortsette der du avsluttet når du kommer tilbake.
- Kurset fungerer best på PC, men den kan tas på mobile enheter med nettleser som støtter HTML5.
- Kurset inneholder en del videomateriale. For å få en best mulig brukeropplevelse bør du være koblet til internett via kabel, trådløst nett eller 4G. Kurset kan som hovedregel ikke spille av over tynnklientløsninger som Citrix. Da må man finne alternative løsninger, som f.eks. å ta kurset hjemmefra.
For virksomheter med eget LMS
Last opp SCORM-pakken til eget LMS
E-læringskurset er tilgjengelig som en SCORM-pakke, versjon 1.2. Offentlige virksomheter som ønsker det, kan laste opp kurset til eget LMS.
Fin innføring.